Revizie tehnică - MOFT sau NECESITATE

Revizie tehnică - MOFT sau NECESITATE

Ca și la mașini, orice producător de microcentrale/cazane recomandă ca o dată la doi ani centralele termice să fie verificate tehnic. Mă rog, există mici diferențe: la mașini verificarea poate fi dată și pentru un singur an, iar la centralele de apartament/cazane spre deosebire de mașini, după reparații/înlocuiri de piese este necesară o nouă verificare tehnică.

Din start trebuie făcută precizarea că verificarea instalației de gaz făcută de reprezentanții firmei furnizoare de gaz (Moldova-Gaz, Chișinău-Gaz etc) se oprește la robinetul de gaz care alimentează centrala. Motivul este unul foarte simplu: centrala termică este echipament sub presiune, și este sub incidența controlului Companiei de Service Autorizată în acest sens.

Așadar angajatul Moldova-Gaz care vine și dă cu apă și săpun pe la mufele și colțurile țevii de gaz (care în general e un simplu instalator cu autorizație în domeniul instalațiilor de gaze) – atenție: nu orice instalator are dreptul să intervină la instalația de gaz! – nu are competență de a verifica centrala. Centralele termice se verifică de către ingineri de instalații, autorizați.

Însă cei de la compania furnizoare de gaz au dreptul și obligația să verifice existența raportului valabil de verificare tehnică a centralei termice. În general, dacă, cu ocazia verificării instalației de gaz nu este prezentată dovada unei verificări tehnice valabile, se acordă un termen de cîteva zile (o săptămână) pentru comunicarea efectuării verificării (telefonic sau în persoană), iar dacă aceasta nu se face, compania de gaz demontează contorul de gaz și sigilează instalația.

Verificarea centralei constă într-o serie de măsurători efectuate cu aparate verificate metrologic anual: multimetru, manometru, analizor de gaze, pompă de verificări.

Cu multimetrul se măsoară tensiunea la priză și se verifică existența legăturii la pamînt. Centrala termică trebuie alimentată de la o priza dedicată, nu se admit triplustechere, prelungitoare, improvizații.

Cu manometrul (analogic sau diferențial) se măsoară presiunile în rampă de gaz, la intrare în arzător, focar. Inginerul SERVICE știe care sunt valorile minime sau maxime admisibile, așa că el poate face corecțiile necesare dacă e cazul. Blocul de gaz nu e carburatorul unei MAȘINI VECHI ca oricine să umble cu șurubelnița în el, reglajul se face doar supraveghind valorile cu un manometru special.

Cu analizorul de gaze se verifică emisiile centralei. Noxele, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf (dacă centrala e cu motorină), temperatura gazelor, surplusul de oxigen, randamentul centralei, tirajul la coș.

La fiecare  verificare tehnică trebuie făcută și o încercare hidraulică a instalației, când timp de 10 minute, la o presiune indicată de producatorul centralei nu trebuie să apară scăderi de presiune, scurgeri de apă sau modificări de formă a echipamentelor. Aceasta se face cu o pompă manuală specială de încercări.

Timpul necesar unei verficări tehnice, inclusiv demontarea și montarea carcasei centralei nu ar trebui să depașească 45-50 minute, cu tot cu completarea actelor aferente.

Inginerul SERVICE, în urma interpretării datelor măsurate vă  poate avertiza când randamentul începe să scadă și e necesar de avut în vedere o curățare chimică a centralei: o diferență între 92% și 85% poate nu pare mare lucru, și 85% e înca legal, dar diferența la factura de gaz e semnificativă.

În concluzie, verificarea tehnică nu e un moft.

Ție cînd îți expiră verificarea tehnică la centrală?

 

Preparare Apă Caldă Menajeră Instant

(de exemplu microcentrale cu schimbător bitermic sau schimbător secundar)

 

Preparare Apă Caldă Menajera cu Acumulare

(de exemplu cu boiler)

 

Evoluția randamentului unei centrale în funcție de periodicitatea

verificărilor tehnice.